Hozzávalók 4-6 személyre: egy kb. 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 10
dkg zöldborsó, 4 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 piros kaliforniai
paprika, 7 dl tyúkhúsleves, 2 kk pirospaprika, 1 mokkás kanálnyi porított
sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél, 1 ek aprított petrezselyem, 1 kk só,
kevés törött bors.
Nagyobb lábasban (jó, ha vas) a megmelegített olajban aranysárgára
pirítjuk a kisebb darabokra vágott és megsózott csirkehúst, ezután hozzáadjuk a
felszeletelt hagymát, a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a
hagyma megpuhult, beszórjuk pirospaprikával, felöntjük a húslevessel,
beletesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk-borsozzuk. Lefedve
takarékon kb. 40 perc alatt majdnem puhára főzzük a húst. Ekkor kidobjuk a
babérlevelet, beleöntjük a rizst, a zöldborsót és a sáfrányt. Nagy lángon 5 percig, takarékon 10 percig
keverés nélkül főzzük, míg a rizs puha lesz és beszívja a levet. Ha a lé előbb
elfogyna, pótoljuk vízzel vagy levessel. A lábasban tálaljuk petrezselyemmel
megszórva. A rizzsel egy időben beletehetünk haldarabokat bőr nélkül, a végén
beletehető főtt kagyló, rák és egyéb tengeri herkentyű.