Hozzávalók 4-6 személyre: Egy
közepes csirke (kb. 1 kg), 35 dkg rizs, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
fej vöröshagyma, 1 paradicsompaprika vagy húsos, piros paprika, 7 dl
tyúkhúsleves (lehet leveskockából is), 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál
porított sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott
zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál só, kevés törött bors.
Nagyobb lábasban (lehetőleg
vaslábas legyen - lehet bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt
és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony
szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát, és
a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a
pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a
kakukkfűvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) főzzük, amíg a
hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst
és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen főzzük, keverés nélkül (tűzhelyen
lefödve - bográcsban esetleg rázogatva), amíg a rizs is megpuhul. és a leve is
elpárolog. Ha közben a leve elfő, és akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy
meleg vízzel.
Tálalás előtt 5 percig
pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.
Baszk paella
Hús helyett 10 dkg kockára vágott
húsos szalonnát használnak, amit a rizzsel együtt pirítanak meg kissé
felengedtetés előtt.
Felengedtetés után 30 dkg
felkarikázott lángolt kolbászt kevernek bele.
Salamancai paella
A zöldpaprika és a pirospaprika
helyett a hagymával egy időben 20 dkg áttört paradicsomot kevernek hozzá. A
babérlevél és kakukkfű helyett 1 kávéskanál csomborral fűszerezik. Elmarad a
zöldpetrezselymes beszórás, de helyette tálon, párolt zöldborsó és kockára
vágott marinírozott paradicsompaprika keverékével körítik.
Tavaszi paella
Hús helyett 10 dkg kockára vágott
sonkát használnak, amit a rizzsel együtt pirítanak meg kissé felengedtetés
előtt. Felengedtetés után előfőzött, leszűrt zsenge zöldségfélét (karfiolt,
spárgát, pórét, stb.) adnak hozzá.
Valenciai paella
A rizzsel egy időben 10 dkg
zöldborsót kevernek bele. Valenciában kagylót, homárt, különböző nagyságú
rákokat, halakat, olajbogyót is tesznek a tetejére. Ízlés szerint tehetünk bele
2-3 cm-es darabokra vágott, bőrétől megtisztított halat, a rizzsel egy időben.