Hozzávalók. 25 dkg piros színű
nagy szemű száraz bab, 25 dkg zöldbab, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 4 szem paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 l víz, 1 evőkanál borecet, egy
csipetnyi pirított köménymag, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés babérlevél, só,
törött bors.
Az egy éjszakán át beáztatott babot
lecsepegtetjük, és nagy fazékban - annyi hideg vízzel, hogy ellepje - lefödve
főni tesszük. Ízesítjük babérlevéllel, sóval. Egy-másfél óra alatt a bab
majdnem puhára fő. Kiegészítjük a rizzsel, 2-3 cm hosszú darabokra vágott
zöldbabbal, és még 15 percig takaréklángon főzzük. Mély serpenyőben
megmelegítjük az olajat, megpároljuk benne a felszeletelt vöröshagymát, a
zúzott fokhagymát. Ezután hozzátesszük a meghámozott és szétnyomott
paradicsomot és a különböző ízesítőket. Összeforgatjuk, s kis lángon addig
főzzük, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Ha elkészült, egybevegyítjük a
babbal, és 5 perc alatt összefőzzük. Sűrű levest kapunk. Murcia tartományban
általában egytálételként fogyasztják, pirított kenyérrel tálalva.