Hozzávalók. 2 nagy és 1 kisméretű
padlizsán, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem paradicsom, 1 fej
vöröshagyma, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál
finomra vágott zöldpetrezselyem, 1-2 evőkanál reszelt sajt (Pannónia), egy
kevés só, törött bors.
A két nagy padlizsánt hosszában
kettévágjuk, belsejüket kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy a héjánál a húsából 2
cm-nyi maradjon. A padlizsánokat azonnal, bőségesen besózzuk, és állni hagyjuk
30 percig. Közben a harmadik padlizsánt meghámozzuk, és a húsát két padlizsán
kivált belsejével együtt 2-3 cm-es darabokra szeleteljük. Serpenyőben
megmelegítjük az olajat, beletesszük a zúzott fokhagymát, finomra szeletelt
vöröshagymát és a mandulát, a szétnyomott paradicsomot és a padlizsánok húsát,
5-10 percig pároljuk, míg sűrű pépet nem nyerünk. A padlizsánok belsejéből
kiöntjük a keletkezett levet, szárazra töröljük, és megtöltjük a töltelékkel.
Beszórjuk zsemlemorzsával és sajttal. Sütőlapra helyezzük, és közepesen meleg
sütőben 20-30 percig sütjük. Fogyasztható melegen és hidegen.
Elkészítésének egyszerűbb módja:
két padlizsánt meghámozunk, és keresztben szeletekre vágunk. Egy padlizsánból a
fent ismertetett módon elkészítjük a tölteléket. Lerakjuk egy kisméretű tepsibe
a padlizsánkarikákat, tetejére a tölteléket, és így folytatjuk, lehetőleg úgy,
hogy tölteléksorral fejezzük be. A végső műveletek szintén azonosak az
előbbiekkel.