Hozzávalók. 50 dkg darált, sovány
marhahús, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál porított szerecsendió, 1
evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanálőrölt majoránna, 1
felvert tojás, 2 evőkanál sherry, 2 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors,
olaj a kisütéshez.
A liszt kivételével valamennyi
hozzávalót tálban összedolgozzuk. A masszából diónyi nagyságú gombócokat
készítünk. Serpenyőben olajat melegítünk, és beletesszük a lisztben
megforgatott húsgombócokat. Minden oldalát sötétbarnára sütjük. Habmerőkanállal
kiszedjük, és cseréptálra téve tálaljuk. Fogyaszthat-
juk önálló fogásként, vagy
adhatunk mellé valamilyen pikáns ízű mártást.
Az "albónigas" egyike a
legrégibb spanyol ételeknek. Arab származású, és a mórok közvetítésével került Spanyolországba.
A konkvisztádorok pedig "exportálták" Mexikóba, ahol szintén népszerű
eledel.