Hozzávalók: 35 dkg füstölt sonka
vagy sovány sertéshús, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só; a mártáshoz: 1
kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 szem paradicsom vagy 25 dkg sűrített
paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 kávéskanál őrölt köménymag,
1 kávéskanál porcukor, egy kevés só, törött bors.
A mártás elkészítése: a vékonyra
szeletelt vöröshagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot az olajban 5
percig pároljuk. Ízesítjük fűszerekkel, és lefödve, takaréklángon főzzük 6-8
percig, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Turmixgépben sima, pépes mártássá
keverjük.
A kockákra vágott sonkát vagy
sertéshúst megsózzuk, és lisztbe forgatjuk. A megforrósított olajban, nagy
lángon barnára pirítjuk, a hőmérsékletet csökkentjük, ráöntjük a
paradicsommártást, összekeverjük, és lefödve, nagyon kis lángon főzzük. A főzés
ideje sonkával 10 perc, sertéshússal 30 perc. Ha a mártás nagyon besűrűsödne, egy
kevés vízzel hígítjuk.
A Paradicsommártást nagyobb
adagban is elkészíthetjük, mert jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben hetekig
eltartható. Felhasználható főtt és sült húsokhoz, gombákhoz, kukoricához, főtt
póréhagymához.