Hozzávalók: 50-60 dkg egynapos
fehér kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szelet füstölt sonka vagy 20 dkg lángolt
kolbász, egy kevés só, olaj a kisütéshez.
A kenyeret kb. mogyoró nagyságú
darabokra széttörjük, megsózzuk, és egy kevés vízzel bepermetezzük. Becsavarjuk
egy megnedvesített konyharuhába, és pihentetjük egész éjszaka vagy több órán
át. Az olajat mély serpenyőben megmelegítjük, és 2 percig pirítjuk benne a
szeletekre vágott fokhagymát.
A fokhagymadarabokat kiszedjük.
Az olajba kenyér- és szeletekre vágott sonka- vagy kolbászdarabokat dobunk kis
mennyiségben, és kevergetve barnára és ropogósra pirítjuk, az olajat
lecsepegtetjük. Cseréptálba tálaljuk. Ízlés szerint beszórhatjuk a pirított
fokhagymadarabokkal, esetleg finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Fogyasztható előételként, teához,
kiegészítőként leveshez.