("Klenyes de gayna kon
agristada" - spanyolországi zsidó recept)
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 5
dkg mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só; a mártáshoz: 3 dl
csirkehúsleves (készülhet leveskockából is), 1 tojás, egy kevés só, másfél
citrom leve.
A csirkemellet kicsontozzuk,
megdaráljuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. Összedolgozzuk a meghámozott és
megdarált mandulával, a zsemlemorzsával és a tojással. sóval ízesítjük. Vizes
kézzel, egy-egy kávéskanálnyi masszából, nagyon apró gombócokat készítünk. (Kb.
20 gombóc lesz ebből a mennyiségből).
A mártás elkészítése: 3 evőkanál
citromlevet elkeverünk a villával felvert tojással. A maradék citromlevet a
húslevessel kis lábasban felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és lefödve
8-10 percig közepes tűzön főzzük, félidőben megforgatva azokat.
Habszedőkanállal kiszedjük a gombócokat, mély tálba tesszük, és melegen
tartjuk. A tojásos citromlevet összekeverjük 3-4 evőkanál mártáslével, majd
állandóan forgatva beleöntjük a mártásba, 4-6 perc alatt sűrűre fő. A mártással
beborítjuk a húsgombócokat, és melegen tálaljuk.
Ez az étel a szombati ünnepi ebéd
egyik hagyományos fogása.