Segoviai lencseleves (Sopa de lentejas)



Hozzávalók: 4-6 személy részére: 50 dkg lencse, 4 szál sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 10 dkg csípős lángolt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors.
Nagy fazékban megforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pároljuk benne az apróra szeletelt vöröshagymát, a kimagozott és kockára vágott zöldpaprikát. Összekeverjük a meghámozott és felszeletelt paradicsommal, 1-2 percig főzzük, majd beszórjuk állandóan keverve, amíg csomómentes nem lesz. Felengedjük a hideg vízzel, beletesszük az előző este beáztatott és leszűrt lencsét, a karikákra vágott sárgarépát. Megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve, lassú tűzön kb. 2 órán át, főzzük. Szükség esetén - ha nagyon megsűrűsödik -, forró vízzel hígítjuk. Tálalás előtt belefőzzük a karikákra vágott lángolt kolbászt, de tehetünk bele debreceni kolbászt is. Tetszés szerint a levest a kolbász befőzése előtt turmixgépben áttörhetjük.