Összeállítás: 25 perc, Főzés: 25 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 6
tojás, 12 vékony szelet paprikás szalámi, 1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom,
1 kisebb, piros húsú paprika, 1 teáskanál apróra vágott piros chilipaprika
(cseresznyepaprika), 1 kis fej apróra vágott hagyma, 2 evőkanál sűrített
paradicsom, 2 evőkanál felaprított, friss petrezselyemzöld, 2 evőkanál olívaolaj,
só
Elkészítése: A sütőt 160 fokos
hőmérsékletre előmelegítjük. Közepes lábosban felforrósítjuk az olajat, és
közepes hőfokon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a piros húsú paprikát,
és a chilipaprikát, és további 2-3 percig pirítjuk. Beletesszük az áttört
konzervparadicsomot, a sűrített paradicsomot, és fedő nélkül, kis lángon 10
percig főzzük, közben időnként megkeverjük.
A paradicsomos mártást lapos
tűzálló tálba öntjük. Egy evőkanál hátával hat mélyedést készítünk a
paradicsommártásba, ezekbe ütjük óvatosan a tojásokat. Befedjük a szalámival,
és sütőben 20-30 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája
még folyós marad. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Jó tudni: Spanyolországban ehhez
az ételhez hagyományosan a pirospaprikás-fokhagymás chorizo kolbászt
használják, de bármelyik kedvenc paprikás szaláminkkal helyettesíthetjük. A
lángoló tojás kiváló villásreggeli, könnyű ebéd - hozzá csak ropogós
zöldsalátát és ropogós héjú fehér kenyeret kínáljunk.