Hozzávalók: (4-6 személy
részére): 25 dkg rizs, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg lángolt kolbász, 3
cső zöldpaprika, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 fej vöröshagyma, 1 evőkanál
paradicsomsűrítmény, 6 evőkanál olaj, egy kevés só, törött bors.
Három evőkanál olajban
aranyszínűre pároljuk a finomra metélt vöröshagymát. Összeforgatjuk a rizzsel,
és takaréklángon addig kevergetjük, amíg a rizs az olajat magába nem szívja, és
áttetszővé nem válik. Ízesítjük a paradicsomsűrítménnyel, megsózzuk, és bőven
megborsozzuk. Gondosan összekeverjük, majd annyi langyos vizet öntünk rá, hogy
1 cm-nyire ellepje. Tetejét beborítjuk a vékony hasábokra vágott füstölt
szalonnával és a karikákra szeletelt kolbásszal. Lefedjük, lehetőleg
hermetikusan. Erős lángon tartjuk, amíg fel nem forr, majd takarékon főzzük 30
percig anélkül, hogy megkevernénk.(Lehetőleg teflonedényt vagy vaslábast
használjunk!). Serpenyőben, a maradék olajban, mérsékelt lángon, lefödve, 30
percig pároljuk a kimagozott és karikákra vágott paprikákat. Közben a rizs
teljesen elfövi a levét és megpuhul. Tetejére a párolt paprikákkal díszítve és
levével leöntve tálaljuk.