Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3 evőkanál
marinált paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 1
db csípős paprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, só (ízlés szerint),
törött fekete bors.
A mártáshoz az ecetet összekeverjük az olajjal, a sóval, a
borssal, a fele apróra vágott petrezselyemmel és a zöldhagyma megmosott,
finomra aprított zöldjével. A megtisztított és háromcentis darabokra vagdalt
zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 8
percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A sonkát vékony csíkokra
metéljük, a zöldhagymát tisztítás után vékonyan felkarikázzuk. Salátástálba
szórjuk a főtt zöldbabot, a sonkát, a hagymát, a marinált paprikacsíkot és a
feldarabolt csípős paprikát, majd a mártást rálocsoljuk, és jól átforgatjuk. A
hűtőszekrényben lehűtjük és a megmaradt petrezselyemmel, valamint a
hagymazölddel meghintve tesszük az asztalra.