Vadak



Nyúlhús mallorkai módra (Conejo Mallorquín)

Hozzávalók: 1,30 kg nyúlhús,  4 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl sherry, 5 dl húsleves vagy víz, 10 fej nagyon apró vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 3 babérlevél, egy kevés őrölt kakukkfű, rozmaring, só, törött bors.
A házinyulat megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sóval behintjük. Az olaj felét megmelegítjük egy nagyobb méretű lábasban, és a kockára vágott szalonnát 5 percig sütjük benne, hozzátéve a nyúlhúsdarabokat, néha megforgatva, erős tűzön barna színűre pirítjuk. Leöntjük a sherryvel, ízesítjük a különféle fűszerekkel, megforrósítjuk, majd takaréklángon, lefödve 15 percig főzzük. Közben serpenyőben megmelegítjük a maradék olajat. A vöröshagymákat (kb. diónyi méretűek legyenek, ha nagyobbak, vágjuk négyfelé őket) borsozott, sózott lisztbe forgatjuk, és az olajban aranyszínűre pirítjuk. A vöröshagymával beborítjuk a nyulat, leöntve annyi hideg vízzel vagy húslevessel, hogy majdnem ellepje. A megmaradt lisztet egy kevés hideg vízzel összekeverjük, és elvegyítjük a húson levő folyadékkal. Lefödve, takaréklángon addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Tálalótálra helyezzük a húst, körberakva a vöröshagymákkal, leöntve a mártással. Vajas burgonyával körítjük. Újramelegítve egyre ízesebb lesz, ezért tanácsos fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni.
Megjegyzés: a fenti receptek alapján a vadnyulak és a házinyulak húsa egyformán elkészíthető.

Sevillai narancsos szeletek

Hozzávalók: 1 kg vadhús, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 narancs, 1 babérlevél, 5 dkg liszt, 6dkg zsír, 1 evőkanál áfonya íz, 2 dl vörösbor, 20 dkg gombafej, 5 cl konyak.
Elkészítése: A húst fölszeleteljük, szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, és egy lábasba helyezzük. A sárga és fehérrépát, a vöröshagymát karikára vágjuk, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, felöntjük borral, egy kevés vízzel, hozzátesszük a fokhagymát, babérlevelet, felforraljuk, ráöntjük a hússzelekre, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, átszedjük egy másik edénybe. A mártást ízesítjük egy fél narancs levével, az áfonya ízzel még egyszer felforraljuk, szitán áttörjük, és hozzáadjuk a kockára vágott, és puhára főzött narancshéjat. Tálaláskor minden szelethúsra egy-egy meghámozott narancskarikát helyezünk, a közepére egy sült gombafejet teszünk, és leöntjük a konyakkal ízesített forró mártással.

Sült nyúl Extremadura módra (Liebre guisada)

Hozzávalók: 1,5 kg nyúlhús, fél palack száraz fehérbor,  3 evőkanál zsír,  3 fej vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma,  6 szem fekete bors,  6 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió,  1 babérlevél,  egy kevés só.
A páclé elkészítése: a bort összevegyítjük a különféle fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, és megsózzuk. Ebbe rakjuk a feldarabolt nyúlhúst több órára, lehetőleg egy éjszakára. Másnap kiszedjük, és lecsepegtetjük a húsdarabokat, megőrizve a páclevet. Serpenyőben megmelegített zsírban a húsdarabok minden oldalát aranyszínűre sütjük, majd a leszűrt páclébe visszatesszük azokat. A A maradék zsírban világosbarnára pároljuk a vékonyra vágott vöröshagymát, és ezt is rátesszük a húsra. Lefödve, mérsékelten meleg sütőben 1-1,5 óra alatt nagyon puhára sütjük. Sült burgonyával tálaljuk.