Hozzávalók: 4 nagy cső
zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna,
25 dkg darált sertés- vagy borjúhús, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 1
evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors; a
mártáshoz: 2 evőkanál olaj, 25 dkg paradicsom, 1 evőkanál sűrített paradicsom,
1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál porcukor, 1 evőkanál borecet, egy kevés só,
törött bors.
A paprikák tetejét szárukkal
együtt levágjuk, és félretesszük. A paprikákat kanállal kimagozzuk. Lábasban
megmelegítjük az olajat, néhány percig pároljuk benne a vékonyra szeletelt
vöröshagymát. Hozzáadjuk a keskeny hasábokra vágott füstölt szalonnát, a darált
húst, és keverve pároljuk 5 percig. A tűzről levéve elegyítjük a felvert
tojással, a zöldpetrezselyemmel, a zsemlemorzsával. Megsózzuk és megborsozzuk.
A húsos keverékkel megtöltjük a zöldpaprikákat, majd lefödjük a félretett
száras tetőkkel, kisméretű tűzálló tálba állítjuk úgy, hogy a száruk legyen
felül.
A mártás előkészítése: közepes
lángon megmelegített olajban összeforgatjuk a meghámozott és összetört
paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, a zúzott fokhagymát, és a különböző
ízesítőket. (Ha a töltelékhúsból maradt, azt is tegyük bele.) Nagy lángon
hevítjük forráspontig, majd mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. A mártással
leöntött paprikákat lefödve, 30 percig sütjük közepes tűzön. Rögtön tálaljuk.