Andalúziai saláta (Ensalada de Andalucía)



Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 1 fej saláta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, egy kevés só, törött bors.
Sós, fövő vízbe téve a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, újra leszűrjük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kihűlni. A magházától megtisztított paprikát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A rizst lapos, nagyméretű tálalótálra tesszük, összeforgatjuk a megmosott, leszárított, csíkokra vágott salátalevelekkel és az olajjal, ecettel, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesített öntettel. Körberakjuk a zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel. Behintjük zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával. Hűtőszekrénybe tesszük 15-20 percre, majd tálaljuk.